Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder voortaan meer vrij. Het kabinet gaat dit via een wetsvoorstel realiseren.
Nu krijgt de partner na de geboorte nog twee dagen betaald vrij. Dit komt voor rekening van de werkgever. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen wordt dit vanaf 1 januari volgend jaar een hele week voor rekening van de werkgever.
Maximaal zes weken
Daarnaast kan de partner in het eerste half jaar na de geboorte van de baby straks nog eens vijf weken extra verlof krijgen. Dit moet ingaan per 1 juli 2020. In die periode krijgt de werknemer 70% van het loon doorbetaald. Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken.
Verlofperiode naar keuze
De week geboorteverlof kan volgens het voorstel meteen worden opgenomen, maar ook in de eerste vier weken na de bevalling. Dit naar keuze van de werknemer.
Geboorteverlof normaliseren
Door het wetsvoorstel moet verlof na de geboorte voor partners normaler worden. Nu hebben partners recht op twee dagen betaald geboorteverlof en daarna kunnen ze aansluitend drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Dat is meestal onbetaald waardoor er weinig gebruik van wordt gemaakt.
Positie zzp'er?
Of het geboorteverlof ook gaat gelden voor partners die zzp'er zijn, is nog onduidelijk.
Tip: In de regeling 'zelfstandig en zwanger' is geregeld dat zelfstandige vrouwen die zwanger zijn wel recht hebben op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit geldt voor zelfstandige ondernemers en voor in de onderneming meewerkende echtgenoten die zwanger zijn. De uitkering verloopt via het UWV.
Aan het wetsvoorstel gaat een internetconsultatie vooraf. Iedereen die commentaar wil leveren op het voorstel, kan dat via de consultatie doen.