Bij de registratie van een personenauto in Nederland moet BPM op aangifte worden betaald. Dat geldt zowel voor nieuwe auto’s als voor gebruikte. Indien blijkt dat te weinig belasting is aangegeven of betaald, kan de inspecteur een naheffingsaanslag opleggen. De vraag is wanneer de inspecteur van deze bevoegdheid gebruik kan maken.
Op 1 februari 2010 deed iemand aangifte BPM voor een door hem op 30 december 2009 in Duitsland gekochte Audi A4 Avant. Op 26 november 2009 was voor de auto een Duits kenteken afgegeven. Ten tijde van de aankoop had de auto een kilometerstand van 100; ten tijde van de aangifte was de kilometerstand 182. De eigenaar ging in de aangifte BPM uit van de auto in gebruikte staat en hield daarbij rekening met de afschrijvingstabel. De inspecteur merkte de auto aan als nieuw en kwam daardoor uit op een hoger bedrag aan BPM. Omdat Hof Den Bosch in een procedure had geoordeeld dat de inspecteur een in zijn ogen onjuiste aangifte BPM niet mag corrigeren, legde de inspecteur een naheffingsaanslag op van € 2.643. De naheffingsaanslag werd opgelegd nog voordat het aangegeven BPM-bedrag was betaald.
Omdat het zogenaamde 'fiscaal akkoord' nog niet was doorgegeven aan de RDW, was nog geen kenteken voor de auto afgegeven. De inspecteur deelde mee dat het 'fiscaal akkoord' pas na betaling van het bedrag van de aangifte en het bedrag van de naheffingsaanslag
zou worden afgegeven. De vraag was of de inspecteur een naheffingsaanslag mocht opleggen terwijl het aangegeven belastingbedrag nog niet was betaald en voordat de auto was opgenomen in het kentekenregister.
Naar het oordeel van Hof Den Bosch is dat niet het geval. Naheffing is alleen toegestaan van BPM die is verschuldigd en die betaald had moeten worden, maar geheel of gedeeltelijk niet of te laat is betaald. Volgens het hof is het niet zo dat betaling van een
hoger bedrag dan is aangegeven moet plaatsvinden voordat het kenteken op naam is gesteld. Het meerdere is niet eerder verschuldigd dan op het moment van de registratie. Het hof heeft de naheffingsaanslag daarom vernietigd.